divendres, d’octubre 26

L'ajuntament de Bellvei inunda en centre històric de pisos i aparcaments soterrats

Els veïns, indignats, contracten un advocat i presenten una trentena d'al·legacions

Aquesta és l'al·legació presentada:

En......................................................................, amb DNI núm....................., resident a........................................................... del municipi de.........................., havent rebut informació sobre el PROJECTE BÀSIC D’EDIFICIS ENTREMITGERES AMB 16 HABITATGES I SOTERRANI PER APARCAMENT situat al carrer Montserrat, Plaça Catalunya i Plaça Constitució d’aquesta població, promogut per l’empresa OFICINA CASTELLET D’ARQUITECTURA ASOCIADA S.L. i fent ús dels drets que com a ciutadà em concedeixen les lleis d’aquest, formulo i presento la següent

A L ·LEGACIÓ

1. Sobre el projecte en general

Considero exagerat que dins d’aquesta illa del casc antic, on fins ara hi havia un habitatge amb pati es transformi en 16 pisos amb un increment de població de prop de 50 habitants. Estem d’acord que una dotzena de persones que és la que ara hi viu tot l’any és poc, però segurament es podria fer un estudi general del casc antic per solucionar el problema abans de construir aquests pisos.

2. Sobre l’aparcament

Més greu encara és que es vulguin enquibir en el seu interior dos plantes soterrani 32 places d’aparcament ja que això representa: 1. un perill per les fonamentacions veïnes molts d’elles de construcció tradicional i sense soterrani i 2. al tenir un sol accés sobre el carrer Montserrat –carrer estret que en alguns punts no arriba a un ample de 3,50 metres- pot generar conflictes amb la seva condició de carrer tranquil del casc antic i prop de la plaça Catalunya on hi van moltes famílies a passejar i a jugar amb els seus fills.

3. Sobre les alineacions

La normativa vigent del casc antic RCA diu clarament en el seu article 96.6 el següent: “Alineació de l’edificació: Els edificis d’aquesta zona hauran de construir-se seguint les seves façanes l’alineació oficial de vial grafiada en els plànols a escala 1/2000, sèrie 0.” I com es pot comprovar en la documentació del projecte bàsic això no es compleix per una part de l’edificació que té la seva façana principal alineada a l’interior de l’illa, formant mitgeres amb la resta de parets de l’edificació amb edificis i parcel·les veïnes.

4. Sobre les finestres existents

També s’ha observat que hi ha una, o vàries, façanes veïnes que tenen finestres que donen sobre la parcel·la on es pretén edificar. Segons el Codi Civil, i donat els anys que fa que existeix la servitud, aquestes no poden ser tapades sense consentiment del propietari de la finca on hi ha les finestres.

5. Sobre l’aparició de mitgeres.

S’ha observat que el projecte projecta mitgeres sobre les parcel·les veïnes generant problemes estètics sobre el pati d’illa i tapant les vistes en algunes la qual cosa sembla no correspondre al bon fer de l’arquitectura que hauria de desenvolupar-se en un casc antic.

6. Sobre l’absència de normativa específica i l’incompliment de la vigent.

El fet de que es produeixi una transformació tant radical respecte a les edificacions existents, i al ús pel qual estava previst el teixit urbà del casc antic, origina greus buits legals respecte als usos, a la densitat i a les funcions. L’aparició de dos plantes soterrani destinades a aparcament no ho contempla la normativa actual de les Normes Subsidiàries de Planejament, com tampoc té previst en el seu text vigent l’increment tant desmesurat d’habitatges, així es reflecteix en l’article 97 d’aquestes normes que en el seu apartat 3 diu textualment: “És aconsellable no utilitzar les plantes baixes per a habitatge i és obligatori, en cas en que es construeixi més de dos habitatges amb accés únic o en la mateixa parcel·la, que aquesta planta baixa es destini a estacionament.” Cosa que el projecte presentat no compleix.

Per tot això i per no complir amb la normativa ni les lleis vigents DEMANO sigui retirat el projecte i no s’aprovi fins que no s’adapti a les lleis vigents i hagi resolt els aspectes que s’exposen en la present al·legació.

En el ben segur que atendrà la present al·legació el saluda atentament.

A Bellvei, 25 de setembre de 2007

Nom i signatura

SR. ALCALDE-PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE BELLVEI