dijous, d’agost 16

"Macletà" a la Plaça Catalunya

"Macletà" a la Plaça Catalunya, Festa Major de l'any passat

Vaig llegir en el programa de la Festa Major d’aquest any que un dels actes que es farà serà una ‘mascletà’ a la Plaça Catalunya.

Voldria valorar algunes qüestions sobre aquest acte des que es va implantar, no fa masses anys, a la nostra festa major.

Els efectes de la violenta tronada, intensa i sobtada que els petards exerceixen sobre els arbres i els ocells que habiten el micro hàbitat de la plaça, amb caigudes de branques i fulles que mutilen els arbres i afecten sobtadament als ocells són evidents cada any. Immediatament després de l'explosió es produeix un gran silenci generat per a la desaparició, temporal o definitiva, dels ocells foragitats del seu hàbitat. Sense comptar que també hi ha hagut  algun accident a persones que pateixen sordesa temporal a conseqüència de la ‘mascletà’.

D’altra banda s’observa gratament que l’Ajuntament és defensor dels arbres ja que, no fa poc, va penjar uns rètols pels carrers de Bellvei on es convidava a la ciutadania a respectar-los. Acció que m’hi adhereixo i recolzo.

Possiblement, pel tràfec que genera una Festa Major, l’Ajuntament no s’ha donat compte de la contradicció que representa la promulgació de la defensa dels arbres i a l’hora seguir permetent una activitat que, tot i ser lúdica i festiva per a gaudi de la societat humana, no respecti també la flora i la fauna del seu propi municipi.
Les dues coses podrien ser compatibles, senzillament es podria cercar un indret on la presencia d’arbrat i ocells fossi mínima, i així podrien gaudir de la Festa, a més dels humans, els animals i les plantes. 

Es tracta de potenciar la Festa, sobretot pel que respecta als diables i al foc, que donen signe d’identitat al municipi i dels quals se’n pot estar orgullosos si s'acaba polint aquests detalls.